Σάββατο

4TH ATHENS BIENNALE 2013 AGORA

Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και αλλού κορυφώνεται, η 4η Μπιενάλε της Αθήνας (ΑΒ4) δεν μπορεί παρά να θέσει ένα καίριο ερώτημα: Και τώρα τι; Ανταποκρινόμενη στις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, στη σκληρή πραγματικότητα της χρεοκοπίας, η ΑΒ4 διερευνά εναλλακτικές προτάσεις και χρήσιμες ιδέες θέτοντας σε λειτουργία ένα συνεργατικό μοντέλο για την παραγωγή μιας έκθεσης.
Η έκθεση που προτείνει η AB4, ως απάντηση στο ερώτημα Και τώρα τι;, έχει τίτλο AGORA. Θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Σοφοκλέους 8-10, που στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως Χρηματιστήριο Αθηνών. Την υπογράφει μια ομάδα καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και επαγγελματιών από τον χώρο της δημιουργίας, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για την περίσταση.
Η AGORA είναι επομένως ένα συλλογικό πείραμα, το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ζυμώσεων μεταξύ επαγγελματιών με διαφορετικό υπόβαθρο. Το σημαντικό για τους συμμετέχοντες σε ένα τέτοιο πείραμα είναι το κοινό αίσθημα ευθύνης και η ανάγκη συμπαραγωγής νοήματος.
Χρησιμοποιώντας το άδειο κτίριο της Σοφοκλέους ως κύριο χώρο της, η ΑΒ4 προτείνει την AGORA όχι μόνο ως τόπο ανταλλαγής απόψεων αλλά και ως ιδανικό σκηνικό για κριτική και για ριζικό επαναπροσδιορισμό στον τρόπο σκέψης. Εμπεριέχοντας διαφορετικές θέσεις και θεωρήσεις, η AGORA στοχεύει τόσο στην τέρψη όσο και στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης. Προτιμά την αμφισημία από τα δόγματα, υποδέχεται τόσο το σημαντικό όσο και το ασήμαντο.
Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της AGORA, που περιλαμβάνει έργα τέχνης, συνεργατικές εκδηλώσεις, performances, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, προβολές ταινιών, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, και αξιοποιεί τις δυνατότητες του Διαδικτύου, δημιουργεί έναν δημόσιο χώρο όπου η συμμετοχή του κοινού είναι εξίσου σημαντική με αυτή των δημιουργών.
Στην AGORA τα έργα και οι θέσεις επικαλούνται αυτό που έχουμε επειγόντως ανάγκη τώρα: μια στάση κριτική και επίκαιρη, έτοιμη να επανεξετάσει παρελθούσες στρατηγικές της τέχνης και της ζωής, να αποδομήσει κυρίαρχους μύθους και να ανακαλύψει καινούριες, λειτουργικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές.
SAVE THE DATE:
4TH ATHENS BIENNALE 2013 AGORA
29 Σεπτεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2013
Εγκαίνια 28 Σεπτεμβρίου
Σοφοκλέους 8-10

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites